BYVANDRINGER
  Her finner du beskrivelser av alle våre faste byvandringer som inngår i serien "Vi vandrer i smug". Standardvarighet på de fleste av disse turene er 1,5 time. For firmagrupper og andre som bestiller vandringer spesielt, kan vi tilpasse innhold og varighet etter ønske. Vi legger da gjerne inn et pubstopp og en runde med artige og lærerike bynøtter.
 
 
 
 
Vandringsbeskrivelser
Fjellveien
  ”Alle” går tur i Fjellveien, men hvor mange kjenner historien bak? Bli med på en kveldsvandring og hør om steder og mennesker langs den veien som en gang gikk under navnet ”Drammensveien”.
Se programmet for når turen går.
     
Edvard Grieg Byvandring
  Bli med og hør om Edvard Grieg, hans by og samtid. Gjennom sitater og historier blir du kjent med Griegs familie, venner og berømte kulturpersonligheter i hans samtid. Vi forteller om byen han vokste opp i, og om små og store begivenheter i Griegs liv.
   
”Bergen brenner og Haugesund er sterkt truet.”
Brannvandring
  Brannen i 1916 startet med et stearinlys som kom for nær noen baller med tjæredrev. Dette utviklet seg raskt til et inferno på grunn av uheldige omstendigheter og en nordvestlig vind med storm i kastene. Bergen har hatt mange branner, men det er 1916-brannen som kalles "Bergensbrannen".
Vi begynner vandringen der brannen startet i 1916 og følger den slik den utviklet seg. Vi viser hvordan katastrofen har påvirket byutviklingen og vi ender opp der brannen i 1702 oppsto; en brann som la 9/10 av byen i aske.
 
 
Konger, slaver og de glemte kvinnene.
Vandring på Bergenhus [topp]
Vi følger Holmens spennende historie fra kongsgård til festning og setter fokus på de som en gang bodde der – konger, lensherrer og – ikke minst de glemte dronningene.
 
 
Familien Hansen, engelen og enhjørningen.
Vandring i Dreggen og på Bryggen [topp]
Vi begynner i Dreggen, hvor familien Hansen bodde med 15 barn; et av dem skulle bli verdensberømt. Så går vi inn i de gamle husrekkene på Bryggen. Her forteller vi om livet på det tyske kontoret og om hvordan Bryggegårdene har fått sine navn.
 
Idyll og uhygge i en vakker dal.
Vandring i Isdalen [topp]
Vi følger den gamle postveien til Christiania og underveis får vi bl a høre om livet til bøndene på Kobbeltvedt og Tarlebø, handelsfullmektigene på Tyskebryggen, og ikke minst om "Isdalskvinnen", den mystiske skikkelsen som fremdeles fremstår som en uløst gåte.
 
Fra strandsted til urban bydel.
Vandring på Laksevåg [topp]
Her blir vi kjent med adelsfamilier og verftsarbeidere, og vi ser på lyststeder og arbeiderboliger. Bombingen av ubåtbunkeren i oktober 1944, hvor bl a Holen skole ble truffet, er en viktig del av Laksevågs historie.
 
Født i Marken på en tinntallerken?
Vandring i Marken [topp]
Bli med på en vandring i en 'liten middelalderlandsby midt i byen'! På vår vandring treffer vi både fløttmenn, spedalske og de som 'har sett bedre dager'.
   
Middelalderkirkene i Bergen
en vandring fra Katarinahospitalet til Allehelgenskirken. [topp]
I middelalderen hadde Bergen 22 kirker; i dag er bare tre av disse kirkene bevart. Vi ser både på de bevarte kirkene, på kirkeruiner og snakker om de som er forsvunnet.
Pottholet, stolpehuset og fattigskolen.
Vandring på Nordnes [topp]
Bli med og hør om bydelens mangfoldige historie. Vi vandrer i de gamle apotekerhagene, og ser blant annet hvor galgen en gang sto og hvor Maren Kristine Pedersen bodde.
   
Madam Felle, liket og knøsesmaugotikk.
Vandring i Sandviken [topp]
Vi hilser først på Madam Felle, så vandrer vi i grender og gater og får høre om noen av de fargerike personene som har bodd her. Vi får også se et flott eksempel på 'knøsesmaugotikk' i bydelen som først ble en del av Bergen i 1877.
 
Vikinger, diktere og nakne menn.
Skulpturvandring i sentrum [topp]
  Bli nærmere kjent med historiene til de du vanligvis bare går forbi! Her møter vi bøndene i byen, Norges første offentlige nakne mann, kardinaldyder og 1800-tallets største PR-geni.
I Varg Veums fotspor [topp]

Vi begynner på Skansen, i nærheten av der Veum bor, så følger vi privatetterforskeren på hans vandring i retning av kontoret på Strandkaien. Vi må selvfølgelig bortom Politikammeret, Folkeregisteret og Børs café og kontoret – sentrale steder i bøkene.

 
   
Skomakerne, en lærd kvinne og en liten due.
Vandring i Vågsbunnen [topp]

Vi vandrer i gater og smug som har vært uforandret siden middelalderen. Underveis møter vi både Grønlands apostel, den lærde Cille Gad og bøddelen Johan Muhlhausen.

 

Fra utmark til blomstrende fabrikksted.
Vandring i Ytre Arna [topp]

Vi blir kjent med gründerne fra Slesvig og bøndene fra Haus. Vi ser på arbeiderboliger og direktørhus, og får et inntrykk av hvordan fabrikkene formet stedet. Vi følger Arne fabrikkers vekst og fall og et lokalsamfunn som har overlevd.
Forbrytelse og straff [topp]
  Vi møter både mestertyver, falskmyntnere og kvinner anklaget for hekseri. Vi får også høre om hvordan lovene ble til og hvordan de ble håndhevet.
 
Nygårdshøyden – fra utmark til campus. [topp]
Vandringen fører oss forbi patriciervillaer og leiegårder, lyststeder og universitetsbygg. Her møter du både statsråder og drager, dødsdømte og intellektuelle, nattmenn og grever.
Fra “Rød vind” til “Sommernatt” og “Sfinxen”
Kunstvandring i Rasmus Meyers Allé [topp]

Vi går på skattejakt i Bergens kunstgate. Bli kjent med gullalderen i norsk malerkunst. Vi ser også nærmere på internasjonale berømtheter som Picasso og Klee. Hør om Livsfrisen; levende mennesker som puster og føler, lider og elsker.

Rådhuskvartalet [topp]

Bli kjent med historien bak bygninger og institusjoner i rådhuskvartalet. Vi besøker også det gamle rådhus.

Salhus – vertshus, industri og trafikknutepunkt. [topp]
  Vi blir kjent med en vertshushistorie og en unik industrihistorie. Vi møter gründerne fra Schleswig og bøndene fra Osterfjorden og vi får høre om den travle havnen som var siste stopp før Bergen.
 
Adventsvandringer [topp]
  I førjulstiden spaserer vi på allmenninger, i julegater og smau. Du får høre om merkedager og mye om nye og gamle bergenske juletradisjoner mm. Fra spekulasier til stjernegutter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BergenByExpert Teatergaten 19 N-5010 Bergen Tlfl 55 70 60 88. E-post: info@bergenbyexpert.no
© BergenByExpert 2008